Pazari i nuseve: Nënat shesin vajzat e tyre 15-vjeçare dhe vetëm një gjë përcakton çmimin


Pazari i nuseve: Nënat shesin vajzat e tyre 15-vjeçare dhe vetëm një gjë përcakton çmimin

Kalaidzi është një komunitet i vjetër i lashtë rom në Bullgari që ka ushqyer traditat e tij për shekuj me një sërë besimesh dhe zakonesh. Nëse vizitoni Stara Zagora në Bullgari të shtunën e parë të Kreshmës Ortodokse, ka të ngjarë të gjeni të gjithë qytetin në gëzim kolektiv.

Njerëzit festojnë, pinë, kërcejnë, flasin dhe hanë. Gjithçka ndodhë në një fushë jashtë qytetit. Është “Tregu i nuseve rome”.

Vajzat e reja adoleshente me grim të rëndë, modele flokësh të ndërlikuara dhe fustane të reja luajnë dhe takojnë djem. Nënat i ndjekin, krenare për faktin se vajzat e tyre janë mjaft të vjetra për të respektuar traditat e popullit të tyre.

Kalixhi bën negociata të ndërlikuara, bën pazare për nusen që do të blihet dhe më pas do të sillet në shtëpi.

Dashuria është vetëm një punë anësore. E rëndësishme është paja e nusërisë apo dhuratat. Vajzat 15-vjeçare e dinë që kur martohen, mbaron jeta e tyre siç i njohin dhe fillon ajo ku bëhen bashkëshorte dhe më pas nëna.

Kjo popullsi rome gjysmë ..


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *