Serbia do të njohë Kosovën, Brukseli humbet durimin me Beogradin, ja kush janë “super forcat speciale” të Francës dhe Gjermanisë që do të hedhin në “erë” Vuçiçin dhe planet e tij me Putin


Brukseli tashmë po e humb durimin me zvarritjen e presidentit Aleksandër Vuçiçit. Presidentit serb iu tha hapur se ai duhet të përshtatet me axhendën e përbashkët politike dhe të sigurisë të BE-së, e cila, nga ana tjetër, nënkupton vendosjen e sanksioneve ekonomike kundër Rusisë për shkak të agresionit të saj kundër Ukrainës. Pra BE, në vijim pret kompromisin me Serbinë, e cila do të duhet të vendosë sanksione ndaj Rusisë. Sinjalet që pritet tronditja e madhe serbe, kanë ardhur nga Gjermania dhe Franca. Dy shtetet e fuqishme kanë vendosur me vendosmëri që ta marrin nën krahun e tyre dialogun Kosovë-Serbi, duke pasur parasysh se situata është e ndezur dhe mund të dalë jashtë kontrollit, duke përfituar nga fakti se Rusia tani është “jashtë loje” dhe ka shqetësime më të rëndësishme, kështu që një nga pikat e krizës nevralgjike në juglindje të Evropës zgjidhet drejt Perëndimit. Në një analizë të gazetës kroate “Jutarnji list”, thuhet se kancelari gjerman Olaf Scholz dhe presidenti francez Emmanuel Macron fillimisht i dërguan një letër Aleksandar Vuçiçit, në të cilën nuk ka shumë mashtrime dhe dredhira diplomatike që të gjithë mund t’i interpretojnë siç e shohin të arsyeshme, dhe më pas njoftuan ardhjen e “peshave të rënda”, Jens Pletner dhe Kelman Bohn, si ndihmë për të dërguarin special të BE-së, Miroslav Lajçak.

Gati të njihet Kosova si shtet i pavarur nga Serbia

Megjithatë, shumë besojnë se ata nuk janë thjesht “ndihmë”, por dyshja franko-gjermane do të vendosë tonin dhe do t’ia dalë në krye të punës. Franca dhe Gjermania duan “normalizimin e plotë të marrëdhënieve ndërmjet Serbisë dhe Kosovës” si një nga elementët më të rëndësishëm për sigurinë dhe perspektivën e mëtejshme evropiane të kësaj pjese të Evropës. Në letrën e dërguar nga dyshja më e fortë evropiane Aleksandër Vuçiçit, atij i sugjerohej që të “tregojë vendosmëri maksimale” dhe të jetë “gati për vendime të vështira”, dhe kjo në fakt mund të interpretohet vetëm në një mënyrë, kriza duhet të zgjidhet në mënyrë të ndërsjellë, njohjen, ndoshta jo formalisht, por Serbia duhet ta pranojë realitetin e pavarësisë së Kosovës. Dy nga shtetarët më të rëndësishëm evropianë, theksuan se ata e dërguan letrën “në një moment me rëndësi vendimtare për sigurinë dhe stabilitetin e Evropës, dhe veçanërisht të Ballkanit Perëndimor”, që do të thotë se ata shpallën zgjidhjen e Nyja serbo-kosovare si një nga prioritetet më të rëndësishme të politikës së Brukselit në afat të shkurtër (nuk kanë ndërmend ta zgjasin) dhe u zgjua nga letargji në të cilën ka qenë Evropa gjatë gjithë këtyre viteve kur është fjala për këtë problem.

Roli i tyre i fortë në diplomaci

“Forcat speciale” diplomatike franko-gjermane, kanë punuar për të zgjidhur çështje shumë të mëdha diplomatike, pasi këta dy zyrtarë të lartë komunikojnë me liderët më të rëndësishëm botëror si Joe Biden, Vladimir Putin dhe Xi Jinping. Analisti serb beson se Jens Pletner dhe Emanuel Bon e kuptojnë kontekstin më të gjerë të marrëdhënieve në këto fusha dhe kuptojnë ndikime të ndryshme dhe zhgënjime lokale, dhe janë me përvojë, kështu që mund të hyjnë me vendosmëri në një bisedë me Vuçiçin dhe Albin Kurtin dhe të frenojnë radikalizmin e tyre dhe populizmin. Të dy së shpejti do të vizitojnë Beogradin dhe Prishtinën ku, supozohet se do të dalin para liderëve lokalë me propozime që mund të jenë “merre ose lëre”, por me theks më shumë tek “merre”, sepse atje nuk do të ketë shumë hapësirë për manovrën “lëre”. Qëndrimi i Brukselit është i qartë: Kosova është shtet i pavarur dhe statusi i saj nuk vihet fare në diskutim.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *