Kriza energjetike, drejtori i KESH paralajmëron…


Pavarësisht krizës energjetike, Shqipëria nuk do të ketë kufizime në dimër. Drejtori i KESH, Ergys Verdho, tha se zgjidhja afatshkurtër për të përballuar situatën e vështirë do të jenë anijet që prodhojnë energji. Në një intervistë televizive ai bëri me dije se anijet janë në Mesdhe dhe nga data 9 deri me 15 shtator do të jenë në Shqipëri, Vlorë. Ndërkohë ka nisur puna për pozicionimin e tyre.“Me funksionin e anijeve, skenari më i mirë është që prodhimi i parë i energjisë që vjen prej tyre të jetë nëntorin e këtij viti. Ndërsa anijet do të jenë bashkëudhëtare për 2 vite dhe më pas do të jenë pronë e KESH.“114 mega në orë, kjo është ndihma që na japin anijet.

Kur ne ta kemi të nevojshme, kur nuk kemi shi, do të dalim. Ne studiojmë bursën çdo ditë. Anijet kanë frymëmarrje të madhe. Ne kemi 70% prodhim vendi, 30% import. Prodhimi i anijeve minimizon blerjet në import. Anijet janë me kosto afërsisht 200 euro/MGË. 200 euro është sipas bursës së karburantit”, tha Verdho. Drejtori i KESH, Ergys Verdho, bëri me dije se nuk do të ketë kufizime për shkak të krizës energjetike. Ndonëse situata është kritike, arrijnë të menaxhojnë me rezervën energjetike sa herë që çmimi është tepër i lartë në bursë. Verdho tregoi se kujdesen që të blejnë energji vetëm kur është e lirë dhe nuk e blejnë në javët kur ka reshje shiu. Gjithashtu shtoi se 3 javët e fundit nuk është blerë energji elektrike.

“Kriza ka 1 vit që ka filluar, ende pa ardhur lufta por sot po merr kupën e saj më të lartë. KESH ka kuotën më të mirë historike e menaxhuar në vite të thata. Qeveria shqiptare ka injektuar kapital në KESH për të pasur likuiditet të mjaftueshëm që të menaxhojë duke blerë në javët kur është e lirë energjia dhe duke mos blerë në javët kur ka reshje. Deri tani shkon në 300 milionë euro importi i energjisë elektrike, por mund të kishte shkuar në 500 mln euro. Në 20 ditët e marsit s’kemi blerë por kemi menaxhuar me rezervat tona. Kemi ecur me blerjen afatgjatë që nuk rezultoi e suksesshme në qershor dhe korrik sepse çmimi i javës ishte më i ulët se i afatgjatës. Kështu blejmë javë pas jave. 3 javët e fundit nuk kemi blerë, sërish prej çmimit të lartë. E menaxhojmë situatën me rezervën energjetike me xhepin e buxhetit të shtetit”, tha Verdho.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *